MBSR · PROGRAMA DE REDUCCIÓ D’ESTRÈS BASAT EN MINDFULNESS

El programa de reducció d’estrès basat en Mindfulness MBSR, és un entrenament progressiu de 8 setmanes destinat a reduir el malestar psicològic i desenvolupar habilitats per gestionar millor els moments difícils del dia a dia.

Edició Matí

Els Divendres de 10,30h a 13h
05, 12, 19, 26 de Juny
03, 10, 17 i 24 de Juliol

Dia de pràctica intensiva
11 de Juliol

Taller informatiu gratuït on-line a través de la plataforma Zoom:
Dimarts 26 de maig a les 10h
Dijous 28 de Maig a les 18h

El preu del programa de 30 hores és de 380€. Inclou material amb exercicis guiats i el retir d’un dia de pràctica intensiva.

Inscriu-te AQUÍ o
a info@teos.cat o al 938583753

Edició Tarda

Els Dijous de 18,30h a 21h
04, 11, 18, 25 de Juny
02, 09, 16 i 23 de Juliol

Dia de pràctica intensiva
11 de Juliol

Taller informatiu gratuït on-line a través de la plataforma Zoom:
Dimarts 26 de maig a les 10h
Dijous 28 de Maig a les 18h

El preu del programa de 30 hores és de 380€. Inclou material amb exercicis guiats i el retir d’un dia de pràctica intensiva.

Inscriu-te AQUÍ o
a info@teos.cat o al 938583753

Edició Comerç

Els Dilluns de 9,45h a 12,15h
01, 08, 15, 22 i 29 de Juny
06, 13 i 20 de Juliol

Dia de pràctica intensiva
11 de Juliol

Taller informatiu gratuït on-line a través de la plataforma Zoom:
Dimarts 26 de maig a les 10h
Dijous 28 de Maig a les 18h

El preu del programa de 30 hores és de 380€. Inclou material amb exercicis guiats i el retir d’un dia de pràctica intensiva.

Inscriu-te AQUÍ o
a info@teos.cat o al 938583753

QUÈ ÉS?

Mindfulness és una suma de tècniques de meditació i moviments conscients d’origen oriental i de tradició mil·lenària.

En els anys 80, el Dr. Jon Kabat-Zinn, del Centre Mèdic de la Universitat de Massachusetts, va desenvolupar el Programa de Reducció de l’Estrès Basat en Mindfulness (MBSR). El Dr. Kabat-Zinn ha estat un referent en la medicina ment-cos i un visionari a l’hora de combinar pràctiques d’origen oriental amb el mètode científic d’occident. El Dr. Kabat-Zinn va dissenyar un programa i va demostrar científicament que en un temps relativament reduit s’obtenien uns resultats molt positius en moltes àrees.    

El Mindfulness es tradueix de l’anglès com a “consciència plena” i és el contrari del “pilot automàtic”. El “pilot automàtic” o “multitasking” és el que ens permet desplaçar-nos amb seguretat de la feina fins a casa sense prendre mal.

Una manera de reduir l’estrès i el seu patiment és evitar aquest mecanisme de funcionament i aprendre a portar la ment al moment present de manera compassiva. Aquest Programa d’entrenament en Mindfulness té com a objectiu orientar l’atenció en un objecte predefinit i així exercitar i desenvolupar aquesta capacitat: l’Atenció. 

Les emocions i els pensaments ens situen en el passat o en el futur, de manera que estem instal.lats en el patiment de les preocupacions, els remordiments, l’angoixa, la culpa i la tristesa. Una manera de reducir l’estrès i el seu patiment és evitar aquest mecanisme de funcionament i aprendre a portar la mente al moment present de manera compassiva a través de la pràctica de Mindfulness.

El Dr. Kabat-Zinn diu que el Mindfulness “consisteix en posar l’atenció de forma particular, amb intenció, al moment present i sense jutjar”.

PER QUÈ?

En els últims anys s’han publicat nombrosos estudis científics parlant dels efectes positius del Mindfulness, no només a nivell psicològic, sinó també a nivell conductual i físic. Amb la tecnologia que disposem, ja som capaços de mesurar a nivell cerebral quins canvis ens proporciona practicar mindfulness i l’evolució que tenen les nostres connexions sinàptiques. També podem arribar a mesurar com afecta a la nostra fisiologia, més concretament a la hormona de l’estrès, el Cortisol.

En l’actualitat, hi ha molts llocs del món on s’està introduint aquesta eina en el currículum d’escoles, instituts i universitats perquè s’han comprovat els beneficis que ofereix. Si es practica Mindfulness, en els nens/es, en joves i adults s’observa un major rendiment, una millora de l’atenció però també una millor capacitat per a gestionar les emocions. En el cas dels alumnes que presenten alguna simptomatologia compatible amb el diagnòstic del TDAH, s’han publicat varis estudis que demostren que hi ha una millora de l’atenció, però també de l’impulsivitat i l’hiperactivitat. Actualment, es parla d’una millora significativa en els quadres que presenten simptomatologia ansioso-depressiva. No només es troba en un moment de canvi l’àmbit educatiu, sino que el Programa de reducció d’estrès basat en Mindfulness (MBSR) està en moltes de les investigacions dels hospitals més importants i innovadors d’arreu del món.

EVIDÈNCIA CIENTÍFICA

Alguns dels estudis publicats en els últims anys que demostren el gran potencial de la tècnica del Mindfulness són:

.Brand et al (2012) afirmen que meditadors experts presenten una disminució en els nivells de cortisol matinals. El cortisol és una hormona que segrega la glàndula suprarrenal, que s’allibera com a resposta a l’estrès.

.Un altre estudi mostra com un grup de meditadors experimentats presenten una desactivació de la red neuronal per defecte (córtex prefrontal medial i cingulada posterior) i com no hi ha resposta en regions implicades en la reactivitat emocional durant el processament emocional d’estímuls aversius. Es conclou que la meditació indueix, amb el temps de pràctica, estabilitat emocional (Taylor et al., 2011).

.Un estudi publicat per Brewer et al (2011) conclou que diferents estils de meditació basats en Mindfulness desactiven la red neural per defecte (la divagació o rumiació). Aquesta capacitat es desactiva quan emprenem una tasca. Els autors senyalen que l’entrenament en Mindfulness ajuda a disminuir el malestar psicològic que provoca el donar voltes continuament a una idea, característic en els quadres obsesiu-compulsiu, d’ansietat i de depressió.

. La pràctica de Mindfulness incrementa l’activitat neural en l’àrea anterior de l’hemisferi esquerre, associada a les emocions positives, i als nivells d’anticossos produits per una vacuna contra l’encostipat segons va publica Davidson et al. (2003).

OBJECTIUS

Mindfulness pretén entrenar les següents habilitats:

 • Millorar l’atenció,
 • Augmentar la consciència corporal,
 • Millorar l’eficàcia ,
 • Augmentar la capacitat de gestió emocional,
 • Promocionar el benestar psicològic.

PER A QUI?

Aquesta formació va dirigida a persones que vulguin reduir els seus nivells estrès i a millorar l’eficàcia a la seva feina. També va adreçat a aquelles persones que vulguin millorar les seves relacions personals amb els altres i amb si mateixes. A la vegada que totes aquelles persones que vulguin adoptar un paper actiu en promocionar el seu benestar personal, també hi trobaran resposta.

FORMACIÓ

• MBSR (PROGRAMA DE REDUCCIÓ D’ESTRÈS BASAT EN MINDFULNESS)

El Programa de Reducció d’Estrès Basat en Mindfulness el va desenvolupar el Dr. Jon Kabat-Zinn, del Centre Mèdic de la Universitat de Massachusetts l’any 1979. És un dels entrenaments de Mindfulness més reconeguts i citats a publicacions científiques de prestigi mundial. Les evidències demostren que aquest programa psicoeducatiu, provoca uns efectes molt positius en la reducció de l’estrès i en la millora de la salut.

El programa de Reducció d’Estrès Basat en Mindfulness és un entrenament progressiu, experiencial i participatiu que inclou diferents tipus de meditacions i exercicis d’atenció conscient.

Els grups poden ser d’entre 10 i 15 persones, de manera que els diàlegs que es generen són una part essencial de les sessions.

El Programa de Reducció d’Estrès Basat en Mindfulness (MBSR) consisteix en 8 sessions setmanals de 2,5 hores i un dia de pràctica intensiva de 8 hores. Són sessions en grup i participatives, tot i que a cada sessió es presenta un tema en concret. Tot i així, al ser un programa experiencial sempre es buscarà com introduir-lo a la vida quotidiana i les seves aplicacions pràctiques.

El temari del curs és el següent:

 1. Practicant Conciència plena
 2. Percepcions de la realitat
 3. El Poder de les Emocions
 4. Què és la reacció de l’Estrès?
 5. Respondre o Reaccionar a l’Estrès?
 6. Comunicació conscient
 7. Dia de pràctica intensiva – el poder del Silenci
 8. Gestió del temps
 9. Integració en la vida i cloenda.

Aquest programa necessita de l’assistència i participació a les sessions i del compromís de practicar les tècniques que es van introduint entre sessió i sessió. D’aquesta manera es van observant canvis i evolucions en la ment, el cos i el comportament dels participants.